De Wereldbol is een initiatief van Henk Smit en Kees Klomp

Kees Klomp

Kees Klomp is adviseur, schrijver, spreker en mentor op het gebied van betekenisvol ondernemerschap. Daarnaast is Kees Klomp ook zelf betekenisvol ondernemer.
Kees Klomp: ‘Het maatschappelijke probleem van honger heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Het was honger dat mijn maatschappelijke engagement ontwaakte. Ik kan me goed herinneren dat er in mijn jeugd voor het eerst mensen stierven van de honger. Op televisie waren dagelijks beelden te zien van de hongersnood in Afrika. Ik weet nog dat ik als jongen zat te dineren met mijn ouders en geen hap meer door mijn keel kon krijgen door die beelden. Ik vond het onbegrijpelijk dat wij hier volop te eten hadden en zelfs eten weggooiden, terwijl er daar mensen stierven omdat ze helemaal niets te eten hadden. Die verontwaardiging is nooit verdwenen. Sterker nog; die verontwaardiging is alleen maar sterker geworden. Het idee dat er – óók vandaag nog – honderden miljoenen mensen zijn die chronisch hongerlijden, terwijl er tegelijkertijd een ware epidemie van obesitas gaande is en een bijna onvoorstelbare mate van voedselverspilling, is voor mij volstrekt onacceptabel en de rede om hier met De Wereldbol wat aan te proberen te doen’.

Henk Smit

Toen ik 16 jaar was zei ik de bakkerswereld waarin ik groot was gebracht vaarwel. Ik werd kunstenaar. De vrije wereld! Na zo’n 6 jaar ‘freaken’ werd ik me meer en meer bewust van het onrecht in de wereld. Ik zag hoe voedselproductie plaatsvond en hoe het eten was verdeeld over de wereld. Dat inzicht zorgde er voor dat ik het bakkersvak van mijn voorvaderen, wat me met de paplepel was ingeven, met een maatschappelijke missie weer oppakte. “Eerlijk voedsel voor iedereen” stond er op de stempel die ik bij de dorpswinkel van kantoorbenodigdheden liet maken. Dat was de naam van mijn eerste bakkerij waarin ik Natuurdesembrood van onbespoten granen ging bakken en verkopen. De bakkerij groeide snel en na een aantal jaren bevoorrade ik zo’n 50 natuurvoedselwinkels in de hele Randstad.

Begin jaren ‘90 verliet ik deze bakkerij om een weer een nieuwe bakkerij te starten. Ik wilde een bedrijf waar mensen – radicaal – centraal stonden. Dit mondde in 1996 uit tot de oprichting van Driekant Ambachtscentrum in Zutphen. Na 21 jaar is dit bedrijf gegroeid tot ca. 100 heel verschillende mensen die samen duizenden mensen bedienen met ambachtelijke biologische bakkerij producten. Ik durf wel te zeggen dat Driekant de meest gesorteerde biologische bakkerij van Nederland is en met de grootste diversiteit aan medewerkers. Ik ben trots dat ik de leiding over heb gedragen aan mijn twee zoons gesteund met een krachtig team van vakkrachten.

Even vroeg ik mezelf af: Ben ik nu klaar? Op dat moment klopte Kees Klomp aan mijn bakkerij-deur. “Henk, ik heb een plan. Ik wil middels een brood meehelpen om de honger uit de wereld te helpen. Doe je mee?” Ik werd even stil. Was dat niet ooit de reden waarom ik ruim 40 jaar geleden het familie ambacht had opgepakt?… “Kees, dit is zo’n mooie vraag die precies op het juiste moment komt. Hier wil ik me voor de rest van mijn leven graag voor inzetten!”