Brood met een boodschap

Henk Smit: ‘Samen met mijn zoon Piet, de vierde generatie bakker, heb ik de afgelopen twee jaar een speciaal brood ontwikkeld. De Wereldbol is een ambachtelijk desembrood met speciale ingrediënten; waardoor het een licht groenig uiterlijk, een unieke barmhartige smaak én een hoge voedzaamheid heeft. De basis van De Wereldbol is pure eenvoud gekoppeld aan een zeer bijzondere mix van kruiden en groenten-eiwitten. De ingrediënten zijn: tarwebloem, natuurdesem, groente-eiwitpoeder (alfalfa), zonnebloempitten, roggebloem, rozemarijn, basilicum en oregano.

De eerste Wereldbol-proefbaksels hebben we gebakken met waterlinzen; het groene goedje dat je overal op wateroppervlakken kan zien drijven. Het is het kleinste bloeiende plantje op aarde, het vermeerdert zich heel snel en zit boordevol eiwitten.

Waterlinzen bevatten tienmaal zoveel proteïne per hectare als soja, vergt geen bouwland en groeit zelfs op afvalwater dat hiermee meteen wordt gereinigd. Op dit moment kan het door nieuwe wetgeving niet als voedsel worden gebruikt. Op de Wageningen Universiteit willen ze het wetenschappelijke bewijs leveren dat waterlinzen veilig gebruikt kunnen worden als menselijke voeding.

Naarmate de wereldbevolking groeit en landen welvarender worden, neemt de vraag naar proteïne toe. Dierlijke proteïnebronnen hebben een relatief grote impact op het milieu door hun CO2-uitstoot en waterverbruik. Het vinden van extra plantaardige proteïnebronnen zou daarmee een milieuvriendelijkere oplossing kunnen bieden.

Hoe draagt u bij

De adviesprijs van De Wereldbol is € 2,95. Hiervan wordt 30 eurocent gedoneerd aan The Hunger Project en dus gebruikt om mee te helpen de honger in 2030 de wereld uit te helpen. Het Wereldbol-ouwel op het brood geeft de echtheid aan en garandeert dat de afdracht daadwerkelijk wordt gedaan.