De Wereldbol

Henk Smit: ‘Samen met mijn zoon Piet, de vierde generatie bakker, heb ik het afgelopen jaar een speciaal brood ontwikkeld. De Wereldbol is een ambachtelijk desembrood met speciale ingrediënten; waardoor het een licht groenig uiterlijk, een unieke barmhartige smaak én een hoge voedzaamheid heeft. De basis van De Wereldbol is pure eenvoud gekoppeld aan een zeer bijzondere mix van kruiden en groenten-eiwitten. De ingrediënten zijn: tarwebloem, speltmeel, natuurdesem, zout, groente-eiwitpoeder, zonnebloempitten, rozemarijn, basilicum en oregano. De groente-eiwitten in de Wereldbol zijn gemaakt van verspillingsproducten. Wij hebben er heel bewust voor gekozen om aandacht te vragen voor ondervoeding dáár door gebruik te maken van de verspilling hiér.

De wereldbol voor het bakken

De eerste Wereldbol-proefbaksels hebben we gebakken met eendenkroos; het groene goedje dat je overal op wateroppervlakken kan zien drijven. Dit blijkt zeer eiwitrijk te zijn en heel geschikt om ons te voeden. De voedsel- en warenautoriteiten verbieden het echter vooralsnog voor menselijke consumptie. Er wordt hard aan gewerkt om eendenkroos te legaliseren en als het zo ver is gaan we dit ingrediënt gebruiken voor de Wereldbol. In de groenteverwerking wordt veel groente verspild; bijvoorbeeld uien, spinazie en wortel. Bij de productie van De Wereldbol gebruiken we daarom voorlopig deze verspilde groenten in de vorm van poeders.

De wereldbollen komend de oven uit

De voorlopige consumentenprijs van De Wereldbol die we hanteren bij de Driekantbakkerij is € 2,95. Hiervan wordt 30 eurocent gedoneerd aan The Hunger Project en dus gebruikt om mee te helpen de honger in 2030 de wereld uit te helpen. Het Wereldbol-ouwel op het brood geeft de echtheid aan en garandeert dat de afdracht daadwerkelijk wordt gedaan.